Infertilitatea și boala celiacă

Infertilitatea este un diagnostic dureros, care are mai multe cauze. Pentru aproximativ unul din cinci cupluri, infertilitatea este inexplicabilă. Un număr tot mai mare de studii științifice indică faptul că boala celiacă, o tulburare autoimună, este principala cauză în unele cazuri de infertilitate inexplicabilă. (sursă)
Cu câteva decenii în urmă, când fertilizarea in vitro (FIV) era o tehnologie nouă, specialiștii în infertilitate nu luau în considerare celiachia ca a fi o cauză a infertilității sau avortului spontan. Chiar și astăzi, conexiunea dintre boala celiacă și impactul acesteia asupra reproducerii nu este convenită în rândul experților.
Cu toate acestea, conversațiile despre efectul acestei afecțiuni asupra sarcinii sunt mai frecvente între medicii de infertilitate și pacienți. Aceasta este o veste bună pentru persoanele care au boală celiacă nediagnosticată. Diagnosticarea și tratarea celiacei, cu o dietă fără gluten, are potențialul de a-i ajuta pe mulți pe drumul către o sarcină lipsită de complicații. (sursă)
Ce spun cercetările
Boala celiacă este o afecțiune autoimună care provoacă leziuni grave la nivelul mucoasei intestinului subțire. Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, orz și secară, care declanșează simptomele acestei boli.
Aceste simptome pot avea un impact asupra capacității de reproducere. Nu este clar cum functionează exact mecanismul dintre boala celiacă și infertilitate. Cu toate acestea, cercetările au arătat că anumite modificări reproductive poate fi cauzate de boala celiacă netratată. Cu toate acestea, alte studii au sugerat că dovezile ar putea să nu fie la fel de concludente. (sursă)
Modificările reproductive ale sistemului reproductiv feminin pot include:
- debutul întârziat al menstruației
- amenoree (lipsa menstruației)
- menopauza prematură
În timpul sarcinii:
- avort spontan precoce
- naștere prematură
- restricție de creștere intrauterină (RCIU)
- greutate scăzută la naștere
Modificările reproductive ale sistemului reproductiv masculin includ:
- motilitate scăzută a spermatozoizilor sau capacitatea lor de a înota
- morfologia anormală a spermei
- apetit sau activitate sexuală redusă
Care sunt motivele?
Multe studii au găsit o corelație între boala celiacă, infertilitatea inexplicabilă și pierderea sarcinii. Motivele rămân neclare. Cu toate acestea, există mai multe teorii cu privire la modul în care acestea pot fi conectate. (sursă)
Pe o parte a acestei dezbateri este Felice Ramallo, dietetician la Allara Health din New York. În opinia ei, inflamația la nivelul întregului sistem sau problemele cu absorbția nutrienților pot fi o cauză principală. „Cei cu boală celiacă care nu evită glutenul pot avea fertilitate scăzută”, spune ea. Acest lucru poate fi legat de deficiența de nutrienți, de efectele subponderalității sau de inflamație. Din aceste motive, este important să excludeți boala celiacă din ecuație atunci când investigați infertilitatea.”
„Unul dintre motivele pentru care o alergie, sensibilitate sau boală celiacă ar duce la infertilitate este că acestea contribuie la inflamația sistemică”, explică ea. „Inflamația sistemică presupune că există molecule de semnalizare și alți markeri inflamatori care circulă prin tot corpul. Acești markeri semnalează întregului sistem că este atacat. Când se întâmplă acest lucru, mai puțină energie poate fi atribuită proceselor neesențiale, cum ar fi reproducerea.”
Studiile cercetătorilor au sugerat două mecanisme prin care boala celiacă ar putea avea impact asupra reproducerii: deficiența de nutrienți și mecanismele autoimune. (sursă)
- Într-un studiu, urmarea unei diete fără gluten a îmbunătățit performanța reproductivă la femeile cu boală celiacă. Pe de altă parte, alte studii nu au prezentat aceleași rezultate. Cunoștințele actuale nu indică deficiența de nutrienți ca fiind principala cauză a problemelor de reproducere la femeile cu boală celiacă.
- Persoanele cu boală celiacă produc anticorpi anti-transglutaminază (tTG) care atacă transglutaminaza tisulară, o enzimă eliberată din celule, în timpul inflamației. Studiile in vitro au arătat că acești anticorpi se pot lega de celulele placentare și pot reduce invazivitatea.
Este o diferență dacă sunteți diagnosticată?
Singurul tratament pentru boala celiacă este o dietă fără gluten. Prin eliminarea glutenului, veți reduce, de asemenea, inflamația pe care o produce sistemul imunitar ca răspuns la acesta.
Eliminarea glutenului va reduce, de asemenea, potențialul de deteriorare continuă a intestinului subțire, ceea ce duce la malabsorbția nutrienților. (sursă)
Adoptarea unei diete fără gluten are potențialul de creșterea a fertilității ca parte a unui tratament mai extins pentru tratarea infertilității și reducerea avortului spontan.
Cu toate acestea, infertilitatea are multe cauze, fiind posibil să aveți mai mult de una. Chiar și după diagnostic, este posibil să aveți probleme la conceperea sau purtarea unei sarcini până la termen. Acestea pot include:
- vârstă maternă sau paternă avansată
- sindromul ovarului polichistic (SOP)
- insuficiență ovariană primară
- endometrioza
- boală tiroidiană
Ce se întâmplă dacă sunteți gravidă, aveți boală celiacă și mâncați gluten?
Într-un studiu din 2000, 845 de femei însărcinate au fost supuse screening-ului pentru boala celiacă și 12 au fost identificate ca având boala. Șase din cele 12 femei au avut prunci sănătoși după ce au urmat o dietă fără gluten, timp de un an. Cu toate acestea, nu a existat un grup de control extern în acest studiu, pentru comparație.
Din acest motiv, cel mai bine este să nu măncați deloc gluten în timpul sarcinii sau în timp ce încercați să concepeți, dacă aveți boală celiacă.
Poate intoleranța la gluten să provoace probleme de fertilitate?
Intoleranța sau sensibilitatea la gluten poate provoca simptome similare bolii celiace. Cu toate acestea, intoleranța la gluten nu este o afecțiune autoimună și nu poate afecta fertilitatea în același mod. Nu există dovezi că intoleranța sau sensibilitatea la gluten afectează fertilitatea. Cu toate acestea, dacă sunteți sensibile la gluten, este logic să îl evitați pentru confortul și sănătatea dumneavoastră.
Când să vorbiți cu un medic
Dacă aveți probleme în a rămâne gravidă sau ați avut mai mult de un avort spontan, este o idee bună să vă adresați medicului dumneavoastră. Regula generală este să așteptați 12 luni dacă aveți sub 35 de ani sau șase luni dacă aveți peste 35 de ani.
Această situație este agravată la persoanele cu boală celiacă. Dacă aveți simptome celiace sau antecedente familiale ale acestei afecțiuni, consultați un medic pentru testare.
Rețineți că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege dacă boala celiacă este o cauză a infertilității, iar medicii pot avea opinii diferite. Dacă sunteți îngrijorate de faptul că celiachia stă la baza problemei dvs., obțineți un diagnostic înainte de a încerca să concepeți.
Concluzia
Boala celiacă este o afecțiune autoimună care poate afecta fertilitatea și rezultatele sarcinii.
S-a dovedit că evitarea glutenului poate restabilii fertilitatea. De asemenea, reduce rata avortului spontan pentru populația generală.